cheval_bayard3

OFFICE du

TOURISME
NIVELLES

48, rue de Saintes

Tel. :+32(0)67 21 54 13

info@tourisme-nivelles.be

bienvenue_tourisme_nivelles.jpg
frnlende
  • Decrease font size
  • Default font size
  • Increase font size
Simone toren Imprimer

 

Plan in reliëf van de stad in de 16de eeuwTijdens de Middeleeuwen werd Nivelles omringd door een vestingmuur, een dikke muur van 2 meter 50 breedte, deze was omgeven door grachten.
Deze grachten waren deels gevuld met water langs de buitenkant en versterkt door ophoping op een breedte van 8 meter aan de binnenkant.
Indien men wou binnen of buiten de stad gaan, moest men langs één van de 7 versterkte deuren.
Deze deuren werden ‘s nachts gesloten en men hield er de wacht.
Minstens 9 torens waren aanwezig, deze torens hadden elk verschillende schietgaten, door deze schietgaten konden de bewakers toezicht houden op de grachten en eventueel de aanvallers die tot beneden aan de voet van de muur waren gekomen te beschieten.

 

Vestingmuur van NijvelDe Simone toren was één van deze torens de enige die nog overblijft.
Inderdaad, na lang de stad te hebben verdedigd werd de vestiging in de 19de eeuw een belemmering voor de uitbreiding van de stad. Toen werd de vestiging vernietigd.
Lanen vestigen zich op de grachten en wallen die werden gesloten.
Er bestaan nog enkele overblijfselen maar in delen, de delen zijn dikwijls verstopt in tuinen.

De Simone Toren is de enige monumentale getuige van de vestingmuur.

 

 

Tour Simone avant travauxDaarom werd deze toren in 1950 op de monumentenlijst gezet.
De stad koopt de toren in 1958.
Na een eerste restauratie kan men de kwaliteiten van het gebouw waarderen. Het monument is waarschijnlijk in de 13de eeuw gebouwd en vervolgens zijn er veranderingen aangebracht.

De toren is 8 meter hoog, hij bevat een grote half ronde gewelfde zaal, de binnenwelfvlakken beschikken over 5 schietgaten (in het begin boogschuttergaden).
Langs de stadskant had de zaal een grote boogopening ze werd later vervangen door een muur met een deur. Langs beide kanten zijn er 2 trappen die leiden naar de rondeweg.

Simone toren voor restauratie Langs de stadskant had de zaal een grote boogopening ze werd later vervangen door een muur met een deur.

Langs beide kanten zijn er 2 trappen die leiden naar de rondeweg. Men kan nog funderingen aan de voet van de toren zien.

 

In 2005-2006 werd de toren opnieuw hersteld.
Vandaag bevat de toren een plan in reliëf van de stad in de 16de eeuw. Iedereen kan zich de stad inbeelden tijdens de Middeleeuwen, de stad met zijn straten en kerken, zijn vestigingsmuren en zijn grachten, zijn torens en zijn deuren.

 

 

 

 

 

Foto's van de Simone toren

Entrée vers tour

Tour rénovée

Archères

Intérieur de la tour, archères

Vue de l'intérieur de la Tour

 

Retour - Terug - Back